Предизвиквайки Русия, Сърбия провежда военни учения със САЩ

Свят | 17 ноември 2017, петък / 15:26| Показвания:Американски и сръбски парашутисти проведоха съвместни учения в Сърбия,наблюдавани с безпокойство от Русия, която се опитва да засили влиянието си на Балканите, съобщава "Асошиейтед прес", цитира news.bg 

Сръбският президент Александър Вучич е присъствал днес на последния ден от 4-дневните военния учения, които са включвали съвместни скокове на сръбски и американски парашутисти от два американски военни транспортни самолета C-130J "Херкулес" близо до столицата Белград.

Вучич подчерта, че "съвместните учения допринасят за (военните) умения, но също така засилват партньорството и приятелството, което не винаги е било наблюдавано в миналото".

Военни активности, свързани със САЩ или НАТО на Балканите редовно предизвикат гняв у Кремъл, който се противопоставя на разширяването на западния военен алианс на територията на бившия комунистически лагер в Източна Европа.

Сърбия, която се опитва да балансира политически между Русия и Запада, се придържа към военен неутралитет, като въпреки че се стреми да стане член на Европейския съюз, не желае да стане част и от НАТО.


Тагове: учения, Сърбия, Русия, Балканите, Александър Вучич, Белград, САЩ, НАТО

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси