42% от случаите на рак в САЩ се дължат на нездравословен начин на живот

42% от случаите на рак в САЩ се дължат на нездравословен начин на живот
A A+ A++ A

42% или четири от всеки десет случая на рак в САЩ се дължат на лош начин на живот. Това показва ново проучване на американски учени, което изчислява приноса на няколко т. нар. изменяеми рискови фактора за появата на рак. Сред тях са тютюнопушенето, пасивното пушене, наднорменото тегло, консумацията на алкохол, червено и обработено месо, както и недостатъчния прием на плодове и зеленчуци, посочват авторите.

Сред другите фактори, носещи риск от рак, но които могат да бъдат избегнати, са и недостига на хранителни фибри и калций, липсата на движение, излагането на ултравиолетова светлина, както и човешкия папилома вирус, който може да причини рак на репродуктивните органи или тумори в областта на главата и врата.

Учените са анализирали разпространението на тези известни рискови фактори и това в каква степен те увеличават риска от рак. По този начин те са установили какъв процент от случаите на болестта са причинени от тях.

От общо 1,57 млн. случая на рак в САЩ през 2014 г., 42% се дължат на тези подлежащи на изменение рискове. В същото време с тях могат да бъда свързани и приблизително същият процент – 45%, смъртни случая в страната.

Учените посочват, че най-голям риск крие тютюнопушенето, което допринася за 19% от случаите на рак и близо 29% от смъртните случаи.

Веднага след него е наднорменото тегло със 7,8% от случаите на разболяване и 6,5% от смъртните случаи.

Трети е алкохолът с 5,6 % от болните и 4% от починалите. На четвърто място са ултравиолетовите лъчи с 4,7% от случаите на разболяване и 1,5% от смъртните случаи. Липсата на движение допринася за 3% от случаите на болни и 2,2% от смъртните случаи.

Очаквано ракът на белите дробове и на дебелото черво са сред разновидностите на болестта, които се повлияват най-силно от избора на начин на живот, пише БГНЕС. 

#рак #САЩ #начин на живот #тютюнопушене #алкохол #плодове #зеленчуци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »