Експерт: Държавата задължително да участва в АЕЦ „Белене“

Експерт: Държавата задължително да участва в АЕЦ „Белене“
A A+ A++ A

Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се случи с участието на държавата. И то задължително. Такова мнение изрази директорът на Института за управление на ядрените знания (Виена) проф. Янко Янев в интервю за iNews. Причините за задължителното участие на държавата в проекта, според него, са много. От една страна защото ядрените проекти са мега проекти, които освен икономическата страна, имат и значителна политическа компонента, която без държавата не може да се случи. В същото време никъде по света няма атомна централа, в която да няма държавно участие.

Според проф. Янев в някои среди витае заблуда, че „Белене“ може да се случи като частен проект, но това не е така. Той потвърждава, че по света има държави, в които ядрени централи се управляват от дружества , в които има и частни капитали. „Погледнете за пример САЩ. Строителството на най-новите АЕЦ се извършва от енергийни компании с обществено и частно участие, а правителството предоставя финансови гаранции. Струва си да се информираме по-добре за ролята на държавата“, казва проф. Янев.

Според експерта сравняването на проекта АЕЦ „Белене“ с унгарския АЕЦ „Пакш-2“ не е много подходящо, макар между двата да има прилики. Но от друга страна основната разлика е, че българският на практика е в много по-напреднал стадий, макар и замразен към момента, а по унгарският да се работи. „Ние имаме готова лицензирана площадка, на практика готов и лицензиран проект, ядрено оборудване на площадката и редица други. Не на последно е и определен интерес у нашите съседи да станат потенциални купувачи на електроенергия“, отбелязва проф. Янев. И по отношение на последното подчертава, че в съседната на Унгария Австрия има конституционна забрана за използването на ядрена енергия, поради което страната автоматично отпада като купувач на ток от АЕЦ „Пакш-2“. Докато при нашите съседи такива държави няма.

Експертът отбелязва още, че все пак не е лош вариант, а в някои отношения дори полезно, да се поучим от унгарския опит по отношение на изграждането на ядрена централа. Но не и да копираме от техния проект, макар да можем да използваме някои от идеите им. Според проф. Янев, ако нашият проект се управлява добре и от компетентен екип, можем да постигнем по-добри резултати от унгарците.

Цялото интервю с проф. Янко Янев можете да прочетете ТУК.

#АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »