Галъп: 73% одобряват оставката на Димитър Главчев

Политика | 23 ноември 2017, четвъртък / 15:02| Показвания:73% от анкетирани в сондаж на "Галъп интернешънъл" смятат, че бившият председател на парламента Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка, 16 на сто са на обратното мнение.

Това показват данни от експресен сондаж, направен сред 802 души между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю и независим от външно финансиране.

Това мнозинство от близо три четвърти доказва, че намесата на Бойко Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила реален проблем за управляващата формация, коментират социолозите.


Мнозинство от 60 на сто не одобрява действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова, 30 процента ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на НС като прекомерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията, отбелязват от "Галъп".

54% се съгласяват с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов, 30 на сто се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката действително е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите, смятат анализаторите.


Механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори - мнозинство от 79 на сто казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими, посочват социолозите.


39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29 на сто са против. Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също й дават кредит на доверие, уточняват от "Галъп".


Тагове: Димитър Главчев, оставка, данни, Корнелия Нинова, ГЕРБ, Борисов

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси