София и Габрово са областите с най-силна икономика в България

Бизнес | 29 ноември 2017, сряда / 10:48| Показвания:Източник: pixabay.com

София и Габрово остават лидери по икономическо развитие сред областите в България, а близо зад тях се нареждат Стара Загора, Варна и Русе. В област Пловдив пък се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България. Това стана ясно при представянето на изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2017", изготвено от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Въпреки териториалното раздалечение, областите на върха на класацията имат общи характеристики - те се отличават с голям приток на инвестиции, чуждестранни и местни, висока заетост, висока икономическа активност на населението, по-висок стандарт на живот", заяви Десислава Николова, главен икономист в ИПИ.

По думите ѝ влияние оказват и фактори като добрата инфраструктура, усилията на местните администрации за привличане на ресурси и специално в Габрово - ниските местни данъци.

 

Най-зле икономически са областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. "Рецептата за икономическо изоставане е ясна - гореизброените показатели, но с отрицателен знак: нисък приток на инвестиции, висока безработица, ниски заплати", допълни Николова.

С най-лоши показатели по отношение на условията за живот е област Пазарджик. Основна характеристика на област Сливен пък е недобрата инфраструктура и фактът, че много малко хора имат достъп до и ползват интернет.

Според проучването обаче разликата между най-богатите и най-бедните области не се увеличава, а се е стабилизирала на едно ниво. Тя е около 4,5 пъти т.е в София благосъстоянието е 4,5 пъти по-голямо от това в най-бедната област на страната.

"За оживлението в различните области се съди най-вече по пазара на труда. Заетостта в момента е на рекордно високи нива, като тя се увеличава повече в Южна България", каза икономистът Явор Алексиев. 

В Пловдив например за последните 12 месеца са се създали повече работни места, отколкото в цялата северна част на страната. Като цяло 70% от работните места се отварят в четири области - София-град, София-област, Пловдив и Стара Загора. В Северозапада пък заетостта продължава е на твърде ниско ниво.

Ръстът на заплатите е осезаем в цяла България, но темповете му се различават драстично, заявяват още икономистите. Над 50% от високоплатените работни места (със заплата над 1000 лв.) са съсредоточени в столицата, като от началото на тази година София е единствената област с по-високи заплати от средните за страната.

Изследването показва още, че през последните две години (2016 и 2017 г.) се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци – в най-голяма степен по отношение облагането на недвижимите имоти. „Причина безспорно е липсата на ресурс”, каза икономистът Петър Ганев. Към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече получиха и безлихвени заеми от държавата – общо на стойност от 20 млн. лв.


Тагове: София, Габрово, икономика

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси