Добивът на природен газ в България намалява с 50% през септември

Добивът на природен газ в България намалява с 50% през септември
A A+ A++ A

През септември добивът на природен газ в България продължава да намалява и вече достига едва 4 млн. куб. метра, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база намалението е от 20%, а спрямо същия месец на 2016 година спадът е от 50 на сто.

Данните потвърждават притесненията за изчерпване на местното находище "Галата" в Черно море. На този етап компанията, която го експлоатира - "Петрокелтик", не е правила коментари за бъдещето си в страната. Един от дискутираните досега варианти е превръщането на находището в хранилище за газ, което може да бъде използвано и за нуждите на проекта за газов хъб "Балкан".

От статистиката е видно още, че доставките на природен газ се увеличават с 11,4% на месечна база през септември до 186 млн. куб. метра. На годишна база има спад - в рамките на малко над 6%. 

Данните на "Булгартрансгаз" обаче показват, че България започва зимният сезон (от 1 октомври) с почти пълно хранилище. Към края на октомври в "Чирен" има 466 млн. куб. метра активен газ, а от началото на ноември е започнал и добивът от хранилището.

Данните на НСИ показват още спад на производството на електроенергия през септември - с 10,2% до 3,4 хил. гигаватчаса спрямо август. Това понижение е традиционно за преходните сезони, когато вече не са необходими климатици за охлаждане, а температурите все още са високи и не налагат включването на уреди за отопление.

Спрямо септември 2016 година производството на електроенергия намалява с 3,6%.

Основната част от произведената у нас електроенергия е реализирана на вътрешния пазар - 2,5 хил. гигаватчаса. Това представлява спад от 5,8% на месечна база, но на годишна база има ръст от 3,9 на сто.

През първия есенен месец има и ръст на добива на твърди горива у нас - с 12,1% спрямо август до малко над 3,01 млн. тона. Годишният ръст е от 17,5%. Данните показват, че доставките (от местен добив и внос) на вътрешния пазар също се увеличават и вече са в размер на 3,09 млн. тона. Това представлява ръст от 12% на месечна и от 17,4% на годишна база.

#природен газ #България #Черно море #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"