Зоополицаите хванали 228 души, убили или ранили животно

Зоополицаите хванали 228 души, убили или ранили животно
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

28 души са загинали в 18 катастрофи от 17 до 23 ноември, съобщи днес вътрешният министър Валентин Радев. 

През първите 10 месеца на годината са станали 5744 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 543 и са ранени 7231 участници в движението по пътищата. В сравнение с 2016 г. загиналите са с 51 по-малко, а ранените с 714 по-малко. Несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение са част от основните причини за пътните инциденти, подчерта министърът.

До 19 ноември са прекратени регистрациите на 13 228 моторни превозни средства. От тях: 8462 за управление на МПС без съответното свидетелство за управление на МПС; 3921 за управление на МПС след употреба на алкохол и 845 за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. През 10-те месеца на 2017 г. наложените глоби с фиш, издадените електронни фишове и съставените актове за установяване на административно нарушение спрямо 2016 г. са повече със 108 401.

За мигрантите

От началото на годината до 31 октомври са задържани общо 2678 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница – 656, на изход без регистрация – 406 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 1616 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2016 г. се отчита намаление с 84,5%. 

 

През октомври са върнати 121 незаконно пребиваващи граждани на трети страни, а от началото на годината до октомври – общо 1771 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. 

За пожарите

Министър Радев акцентира и върху превенцията по време на отоплителния сезон. С настъпването на зимата, важен въпрос за гражданите е внимателното боравене с отоплителни уреди, посочи той. Над 520 са пожарите, възникнали в бита от 1 октомври до този момент. При тях са загинали 24 души, а други 34 са пострадали. 

Според данните на ГДПБЗН най - уязвимите групи от населението в този период на годината са децата и възрастните хора. Радев припомни, че през последната година служители на пожарната, заедно с представители на местната власт, са предоставили и монтирали безплатно димни датчици в домовете на самотноживеещи и трудноподвижни хора. Този месец е стартирала и виртуална 3D среда, симулираща различни инциденти - предназначена за обучение на деца до 8 клас. Основната цел е повишаване нивото на подготовката на ученици от 8 до 15-години в случай на пожар и наводнение. Играта е разработена по европейски проект, финансиран по програма Еразъм +. От началото на годината екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на повече от 48 000 сигнала за произшествия, като 33 000 от тях са пожарите. При пожарите огнеборците са оказали помощ и са спасили над 1300 души.

За зоополицията 

По двама служите във всяка областна дирекция на МВР работят по случаи на престъпления срещу животни. Над 80 служители в цялата страната се занимават с тази дейност, уточни министърът. По думите зоополицаите извършват и  ежедневни проверки в Интернет и следят медийни публикации за жестокост към животни.

От началото на 2017 г. до края на октомври в страната са образувани общо 274 досъдебни производства по текстове от НК, свързани с престъпления срещу гръбначни животни. От тях: 228 - за смърт и увреждане на животно; 3 - за организиране на боеве и 43 - за недостатъчен контрол над животното и причинена телесна повреда. Повдигнати общо 19 обвинения, спрени са 76 производства и са прекратени общо 43 досъдебни производства.

#зоополиция #мигранти #Валентин Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »