Турски търговец на злато замеси Ердоган в пране на пари от Иран

Турски търговец на злато замеси Ердоган в пране на пари от Иран
A A+ A++ A

Турско-ирански търговец на злато е заявил пред съдебни заседатели във федерален съд в Ню Йорк, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разрешил сделка в схема за подпомагане на Иран да избегне санкциите на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Реза Зараб сътрудничи на американски прокурори в наказателен съдебен процес срещу турски банков директор, обвинен в подпомагането на изпирането на пари за Иран. По време на предполагаемия заговор Ердоган е бил премиер на Турция.

Зараб посочил, че е научил от Зафер Чаглаян, който е бил икономически министър на Турция, че Ердоган и тогавашният финансов министър Али Бабаджан били разрешили на две големи турски банки - "Зират банк" и "Вакъфбанк" да прехвърлян средства за Иран.

И двете банки отричат да са взимали участие в схемата.

Говорител на Ердоган, както и съветник на Бабаджан са отказали да коментират казуса. Вчера Ердоган коментира, че Турция не е нарушила американските санкции. Говорител на правителството на Ердоган пък нарекъл казуса "заговор срещу Турция".

Свидетелствата на Зараб дойдоха на третия ден от съдебния процес срещу Мехмет Хакан Атила, изпълнителен директор на турската държавна банка "Халкбанк", който е пледирал невинен във федералния съд в Манхатън.

Американската прокуратура обвини деветима души по случая, които се сговорили да помогнат на Иран да избегне санкциите, въпреки че само 34-годишният Зараб и 47-годишният Атила са били арестувани от американските власти.

По време на продължилите два дни свидетелски показания Зараб е заявил пред съдебните заседатели, че е помогнал на Иран да използва средства, депозирани в "Халкбанк", за да купи злато, което е било контрабандно изнесено в Дубай и продадено за пари в брой. Вчера Зараб е разкрил, че е трябвало да спре търговията със злато и вместо това да започне да прехвърля пари чрез покупки на фалшиви храни през 2013 г., след като американските са били променени.

Зараб е посочил, че Атила е помогнал за измислянето на златните сделки, заедно с бившия генерален мениджър на "Халкбанк" Сюлейман Аслан.

Зараб е свидетелствал, че в хода на схемата си той е подкупил Аслан и бившия турски министър на икономиката Зафер Чаглаян.

Както Чаглаян, така и Аслан са били обвинени по случая.

По-рано правителството на Турция коментира, че Чаглаян е действал законно, а "Халкбанк" също заявиха, че са действали законно. Чаглаян по-рано е казвал, че подобни твърдения при корупционно разследване от 2013 г. в Турция, което по-късно беше прекратено, били "неоснователни твърдения".

#злато #Ню Йорк #Реджеп Тайип Ердоган #Иран #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »