ЦРУ заплашвало Иран заради агресията му в Ирак

ЦРУ заплашвало Иран заради агресията му в Ирак
A A+ A++ A

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпео обяви, че е изпратил писмо до иранския ген.-майор Касем Солеймани и иранските лидери, изразявайки тревога във връзка с все по-застрашаващото поведение на Иран в Ирак, съобщава "Ройтерс".

Говорейки по време ежегодния Национален отбранителен форум "Рейгън" в Южна Калифорния, Помпео е уточнил, че е изпратил писмото, след като висшият ирански военен командир е дал да се разбере, че силите под негов контрол могат да нападнат американските сили в Ирак.

"Това, което му съобщавахме в това писмо, беше, че ще държим него и Иран отговорни за каквито и да било атаки срещу американските интереси в Иракот силите, които са под техен контрол", подчертал Помпео.

"Ние искахме да сме сигурни, че той и държавното ръководство на Иран са разбрали това по кристално ясен начин", допълнил шефът на ЦРУ.

Солеймани, който е командир на чуждестранните операции на елитната Революционна гвардия на Иран, е отказал да отвори писмото, според Помпео, който пое ръководството на ЦРУ през януари.

Иранските медии по-рано цитираха Мохамед Мохамади Голпайегани, който е старши съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи, да заявява, че неназован човек на ЦРУ се е опитал да предаде писмо на Солеймани, когато той е бил в сирийския град Албукамал през ноември по време на сраженията срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Няма да взема писмото ви, нито ще го прочета и нямам какво да кажа на тези хора", изтъкнал Солеймани, според полуофициалната иранска новинарска агенция "Фарс".

През октомври беше съобщено, че Солеймани многократно е предупредил кюрдските лидери в Северен Ирак да се изтеглят от богатия на петрол градКиркук или ще бъдат изправени пред яростна атака от иракските сили и присъдружните им милиции, подкрепяни от Иран.

#Майк Помпео #Иран #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »