Биткойнът - истинската причина за успеха

Биткойнът - истинската причина за успеха
A A+ A++ A

Експлозивното поскъпване на криптовалутата може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон.

Биткойнът вече струва над 10 000 долара (в петък, 1 декември, курсът на криптовалутата бе на равнище от около 10 500 долара, след като федералният регулаторен орган в САЩ разреши търговията с биткойн фючърси, а на 3 декември следобед достигна исторически максимум от 11 800 долара - бел. ред.) 10 пъти повече, отколкото в началото на годината! Един такъв експлозивен скок може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон, от типа на балона с луковиците на лалета през 16-и век, акциите на компаниите от Мисисипи през 18-и и безразсъдния ентусиазъм за всичко, свързано с интернет, в края на 20-и.

Първият мотив априори е изключен. Биткойнът, тази децентрализирана електронна валута, която циркулира в информационните мрежи, съществува от близо едно десетилетие. Никакъв голям пробив тази година не би оправдал един такъв стремителен растеж на цената. Вторият мотив би трябвало да е верният: биткойнът е ужасен балон, който ще се спука някой ден като всички други.

Пет причини

Има въпреки това поне пет причини за това експлозивно поскъпване. Първата е привлекателността на новото. Не тази, която се появява при създаването на един продукт, а онази, която се развива след няколко години разпространение и прилича на своеобразен първи падеж. Подобно забавяне вече е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на 20-и век или с акциите на железопътните компании през 19-и.

Втората причина е примамката на печалбата. При условие че на финансовите пазари облигациите не носят на практика никаква възвръщаемост и акциите изглеждат вече доста скъпи, много инвеститори и спестители логично изпитват желание да вложат малка част от своите пари в инвестиции, които ги карат да мечтаят.

Третата причина, която се появи тази година, е успехът на т.нар. първоначални предлагания на валута (ICO) - тези набирания на капитали, при които акции от нов вид, дигитални жетони, са продавани в криптовалути като биткойна или етериума. 

Оттук следва и четвъртата причина: много силното търсене при една много тясна база на предлагане, по-малко от 200 милиарда долара - под една четвърт от стойността на Apple или паричната маса на една малка страна.

Петата причина е от друго естество и не може да се измери: това е интензивното прибягване до биткойна при операции за измами или пране на пари.

Зад тези причини обаче може би има шеста, по-дълбока. Това я възникването на един нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия. Сеченето на монети винаги е било отличителна черта на властта. През последните три века тази власт бе централизирана от държавите, които я повериха в ново време на централните банки.
Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е организирано по много различен начин. Въпреки че имат незаменима роля, на държавите ще им е трудно да се съпротивляват на промените - вече виждаме това с повишаването на данъците, което дигиталните гиганти избягват някак твърде лесно. Конкуриращи се дигитални валути, с много видоизменена употреба, представляват несъмнено логичен компонент на този нов ред.

Централните банки ще могат, разбира се, да емитират свои собствени електронни валути. Те обаче загубиха част от авторитета си през последните години, с неконвенционални политики, генерирайки огромни парични маси, за да се борят с последиците от световната финансова криза. Успехът на биткойна може би отразява, подобно на подема на цените на недвижимите имоти, едно бягство от парите на 21-и век. 

По БТА/"Ле-з-еко"

#криптовалутата #богатства #балон #биткойн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »