Учени от БАН искат лична среща с Борисов

Политика | 4 декември 2017, понеделник / 16:09| Показвания:Учените от Българската академия на науките (БАН) настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева заяви пред БНР, че следващата стъпка в протеста на учените е настояването за среща с министър-председателя Бойко Борисов. "Избрана е контактна група. Подготвяме писмо до премиера", заяви Славчева.

По думите на Славчева Общото събрание на БАН е заседавало повече от 3 часа. На заседанието са обсъдени мерките, които учените ще предприемат за протеста срещу "ликвидационната" бюджетна субсидия за БАН, заложена в Държавния бюджет за 2018 г.

Според Славчева мерките, приети от учените, имат три непосредствени цели. 
Първата цел - увеличаване на бюджетната субсидия на БАН с 38 млн. лв. Втората цел - увеличаване на стипендиите за докторанти до размер една и половина минимална работна заплата. Третата цел - целево финансиране на БАН, съгласно оценките на комисията към Министерството на образованието и науката.

Славчева посочи и че в има доста голямо разминаване при разбирането на това какво всъщност покрива субсидията на БАН. "Черните знамена на сградата на БАН още са спуснати. Имаме подробен план за действие", допълни тя.


Тагове: среща, Бойко Борисов, проф. Евелина Славчева

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси