"Топлофикация" изчислявала постарому сметките на гражданите

"Топлофикация" изчислявала постарому сметките на гражданите
A A+ A++ A

"Топлофикация" обяснява, зимният сезон у нас стартира нормално и до момента няма аварии. "Няма промени в нормативната уредба, т.е няма нищо ново в начина на изчисление на сметките", коментира пред БНТ Елизабет Павлова, пресаташе на "Топлофикация" относно спор за изчисляване на такса "сградна инсталация" поради съмнения за надписване на сметки в разгара на отоплителния сезон.

Уточнението се прави, тъй като близо месец след началото на отоплителния сезон живеещите в блок 119 на столичния квартал "Лозенец" се оплакаха от завишени сметки за парно. Според хората "Топлофикация София" им е начислила двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време.

За да стигне бързо топлата вода до последния етаж, в блока е изградена инсталация на два кръга. Първият кръг обслужва първите 8 етажа, като през всеки апартамент до 8-ия етаж минават по 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите, които захранват втория кръг, са две.

Елизабет Павлова, пресаташе на "Топлофикация" припомня, че те не изчислява сметките в сградите, а за това има фирма за дялово разпределение, която всяка една сграда избира и това е фирмата, която отчита уредите и измерва.

"Не бих могла да кажа защо през целия този период фирмата за дялово разпределение по една или друга причина е извършила разпределението не съвсем точно съгласно изискванията по наредбата, тъй като там са разписани всички формули, по които трябва да се извърши разпределението на топлинна енергия", коментира тя.

Тя обясни на гражданите, "следва да напомним, че тези две тънки тръбички, които минават през имотите на хората през т.нар първи отоплителен кръг в 19-етажна висока сграда, те все пак отдават топлина. В наредбата много точно са посочени формулите, по които се изчисляват тази отдадена топлина. Оттам наистина минава топлоносителя към останалите етажи. Това означава, че тези хора получават допълнителна топлина, която би следвало да бъде разпределена и заплатена коректно".

Елизабет Павлова допълни, че ще потърсят възможности за изясняване на конкретния случай и ако се налага да има обезщетение.

#"Топлофикация" #аварии #парно #двойни сметки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"