Европа не приема решението на Тръмп за Йерусалим

Европа не приема решението на Тръмп за Йерусалим
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е в Брюксел. Там той ще търси подкрепа от Европейски съвет на външните министри. Това е първата от 22 години насам визита на израелски премиер в сърцето на Европа.

Напрегната е атмосферата по време на посещението на Бенямин Нетаняху в Брюксел. Почти всички страни от Общността застанаха срещу решението на Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. Европейският съюз и Тел Авив са на една позиция по редица важни проблеми, като борбата с тероризма, но решението на Тръмп вгорчи вкуса на посещението, което е първо от повече от две десетилетия.

Въпреки, че не среща разбиране, според Бенямин Нетаняху, историята ще покаже, че Доналд Тръмп и Израел са били прави.

„Вярвам, въпреки че все още нямаме съгласие, че в бъдеще всички или поне повечето европейски държави ще преместят посолствата си в Ерусалим и ще го признаят за столица на Израел”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелецът се опитва да убеди Европа, че зад ходът на Доналд Тръмп стоят дългосрочни цели.

„Това, което направи президента Тръмп, е ясно да постави фактите на масата. Йерусалим е столицата на Израел, никой не може да го отрече. Това не отдалечава мира, а обратно - прави го възможен. Има нов опит на американската администрация да се подновят мирните преговори. Дайте шанс на мира”, призова Нетаняху.

Единствените страни, чиито позиции се приближават до тази на Израел са Чехия и Унгария. Чешкият премиер Милош Земан дори е склонен да последва Доналд Тръмп и да  премести посолството в Ерусалим. Но позицията на Европа остава непроменена - статутът на древния град може да се определи само с преговори, в които да участват и палестинците. А по отношение на нападенията срещу евреи не само в Израел, а и в Европа, от Брюксел са категорични:

„Най-лошото, което може да стане сега, е напрежението да ескалира в насилие. Осъждаме най-категорично всички нападения срещу евреи, навсякъде по света”, заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Дали днешната визита, ще доведе до разведряване на напрежението и дали това ще намали размириците в региона ще разберем по късно през деня. Европа остава един от най-големите партньори за израелската икономика, а някои организации обявиха прекратяване на програмите за сътрудничество.

#Бенямин Нетаняху #Брюксел #визита #Доналд Тръмп #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »