Петролът поскъпва

Свят | 12 декември 2017, вторник / 10:41| Показвания:Източник: pixabay.com

Цената на петрола сорт Брент е поскъпнала с около 1,5% до 65,53 долара за барел, като това най-високата стойност на "черното злато" от 24 юни 2015 г. насам, съобщават световните информационни агенции.

Причината за поскъпването е затварянето на нефтопровода Forties в Северно море заради непланиран ремонт.

Това, заедно с усилията на картела ОПЕК за повишаване на цените, намали предлагането на суровината на пазара и вдигна котировките.

Американският еталон WTI в същото време се търгува по $58,36 за барел, с 0,37 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Работата на най-големия британски петролопровод Forties, с мощност 450 000 барела на денонощие, е била преустановена в понеделник заради откриване на пукнатини по съоръжението.

Този скок в цената на Brent разшири разликата със стойността на WTI над 7 долара за барел, до максимално от май 2015 година и направи експортът на суровината от САЩ по-привлекателна.

Ръстът на петролния добив в САЩ до 9,71 милиона барела в денонощие също така способства за задържане цената на американския еталон WTI.

Тази тенденция подкопава усилията на участниците в споразумението между ОПЕК и Русия, целящо чрез съкращаване на добива да намали предлагането на пазара и стабилизира цените на по-високо равнище.


Тагове: петрол

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси