Путин: Тръмп е жертва на политическите си опоненти

Путин: Тръмп е жертва на политическите си опоненти
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е на мнение, че американският му колега Доналд Тръмп е станал жертва на своите политически опоненти. Това стана ясно по време на традиционната му годишна пресконференция в Москва.

Обвиненията срещу американския президент Доналд Тръмп от негови противници за връзки с Русия са навредили на политическата система в САЩ, заяви по-конкретно руският държавен глава. По думите му подобни нападки, идващи от опозицията в САЩ, показват неуважение към избирателите, гласували за милиардера, съобщава БТА. „Всичко това е измислено от тези, които са против Тръмп, за да накарат дейността му да изглежда незаконна“, посочи той, цитиран от ВВС.

Въпреки това президентът потвърди, че преди изборите от миналата година е имало контакти между екипа на Тръмп и руски представители, но по думите му те са били напълно рутинни.

В момента американските власти провеждат разследване за възможни тайни споразумения между хора на Тръмп и Москва. Американското разузнаване вече съобщи, че Русия се е опитала да окаже влияние върху вота в подкрепа на настоящия президент, но Путин отрече подобни обвинения.

В своята реч руският държавен глава отново повтори, че би искал да види подобрение в руско-американските двустранни отношения, като един от възможните начини това да се случи е чрез работни контакти между лидерите на двете страни. Той припомни също, че Вашингтон и Москва имат много общи интереси в редица сфери – конфликтите в Близкия изток, Северна Корея, борбата с международния тероризъм, екологията, забраната на оръжията за масово унищожение и други. 

По отношение на терористите в Срия президентът заяви, че те не трябва да бъдат използвани за лични цели от световните играчи. Държавният глава коментира и проблема със сирийските бежанци, който според него може да бъде решен само с общи усилия. „Сирия не може да се справи с това сама и Русия не може да се справи с това сама“, каза той.

В същото време Путин не коментира директно работата на своя американски колега, но заяви, че според него за краткото време на поста си той е отбелязал някои положителни резултати, един от които в сферата на икономиката. „Виждаме, че има някои големи постижения, дори и в краткото време, в което той е работил. Вижте как нараснаха пазарите. Това говори за доверието на инвеститорите в американската икономика“, посочи Путин, цитиран от Ройтерс.

Сред другите теми, които бяха силно застъпени по време на пресконференцията, беше и тази за предстоящите президентски избори в Русия през март 2018 г. Днешното изказване на президента е първото, след като по-рано този месец той потвърди участието си в тях. По време на пресконференцията Путин заяви, че ще участва като независим кандидат, но очаква да получи подкрепата на политическите сили, които споделят неговите възгледи за развитието на страната. „Разчитам и на широката подкрепа на гражданите“, добави той, цитиран от руската агенция ТАСС

Във връзка с предстоящия вот той се съгласи с журналистически въпрос, че към момента няма друг кандидат, който да бъде негов равнопоставен политически опонент, но обеща да работи по създаването на по-балансирана политическа система. Тези негови думи обаче предизвикаха остри реакции от критици, които го обвиниха, че използва телевизията, съда и полицията, за да маргинализира либералната опозиция, посочва още Ройтерс.

Според социологическите проучвания Путин ще спечели без проблем изборите, въпреки че все още не е представил програмата си. По време на пресконференцията той заяви, че не би желал да я представи сега в подробности, но увери, че „на практика“ вече има такава.

#Владимир Путин #Доналд Тръмп #жертва #Москва #Вашингтон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"