Инфлацията достига нов рекорд

Инфлацията достига нов рекорд
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Темпът на инфлацията се ускорява за четвърти пореден месец, като през ноември повишението на цените достига нов рекорд - 3% на годишна база. Това е най-високата промяна от февруари 2013 г., когато индексът отбеляза 3.6%. На месечна база също има ръст, но скромен - 0.4%. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основен източник на годишното поскъпване продължават да са храните. Спрямо октомври пък ръстът е най-силно изразен при стоките и услугите в транспортния сектор (1.2%) в резултат на поскъпване на горивата за лични транспортни средства (2.3%).

Потребителските цени започнаха да вървят нагоре към края на миналата година, но ръстът стана по-отчетлив от януари 2017 г. Преди това статистиката отчиташе близо три години дефлация, но повишението на международните цени на храни и горива обърна тенденцията и изведе показателя на положителна територия. Според последната прогноза на ЕК инфлацията ще продължи и през 2018 г., а двигатели на поскъпването ще са силно вътрешно търсене, по-високи административни цени на комунални услуги, храни и горива.Пак храни, пак природен газ

През ноември цените на хранителните продукти продължават да вървят нагоре, като годишното поскъпване достига 4.9%. Подробната разбивка на НСИ показва, че има увеличение при почти всички групи стоки. Най-значителна обаче е промяната при мляко, млечни продукти и яйца, които поскъпват с 10.1% спрямо цените от миналата година. При маслата и мазнините поскъпването е с 8.2%. Възможно е фактор за значителния ръст да е скандалът от лятото със замърсените с фипронил яйца.

Поскъпване (5.3%) има и заради разходите за "Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива". То идва предимно от цените на газообразните горива и топлоенергията, които за пореден месец нарастват с двуцифрени темпове. През ноември промяната е съответно 17.3% и 23.1% нагоре спрямо същия месец на миналата година. Инфлацията в тази група е резултат от административното повишение на цената на природния газ. Той е определящ компонент в стойността на топлоенергията, което обяснява и големите промени в нейните стойности. Течните и твърдите горива също допринасят към общия ръст на цените, но промяната е по-умерена - съответно 5.7% и 8.7%.

Значително повишение се наблюдава и в сектор "Образование" - 4% на годишна база, но ефектът му върху общата инфлация, измервана от НСИ, е минимален. Докато стоките в групите на храните и комуналните услуги представляват почти половината от потребителската кошница, образованието е под 1%.

Услугите движат инфлацията в еврозоната

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) също отчита ръст в България, макар и по-малък - 1.9% на годишна база. Факторите, които влияят на повишението, са същите като тези върху индекса на потребителските цени.

Това е над очакваната инфлация от 1.5% в еврозоната през ноември според предварителните данни на Евростат. Цените на енергията в държавите от валутния съюз са с най-силно увеличение (4.7%), но ефектът върху общата инфлация е малък, тъй като теглото в потребителската кошница е сред най-ниските. Най-голямо влияние оказват услугите - с увеличение на цените от 1.2% и тегло от почти 45%.

#инфлация #търговия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »