15 млн. евро е търговският обмен между България и Черна гора

15 млн. евро е търговският обмен между България и Черна гора
A A+ A++ A

Търговският обмен между България и Черна гора е 15 млн. евро. Той е по-нисък от потенциала, който имаме, а също така имаме желание да активизираме и програмите за взаимни инвестиции, каза още българският президент. Това стана ясно по време на срещата на президента Румен Радев с председателя на парламента на Черна Гора Иван Брайович, съобщиха от администрацията на президента.

Според Румен Радев и Иван Брайович сигурността, туризма, науката и образованието са сфери, които предлагат сериозни възможности за развитие на отношенията между София и Подгорица на двустранно ниво.

Черна гора се доказа като държава, която активно работи за своята европейска интеграция. Тя е пример за останалите държави от Западните Балкани. Възможностите са отворени, когато се обединяваме и следваме европейските ценности.

"По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз страната ни ще работи за европейската перспектива на целия регион на Западните Балкани. Черна гора е пример за постигнат индивидуален напредък в качеството ѝ на страна кандидат за членство в ЕС", каза още президентът Радев.

Според президента всяка държава от региона трябва да бъде оценявана според собствените ѝ усилия в реформите. Черногорският президент Филип Вуянович е поканен да бъде първият държавен глава от Западните Балкани, който да посети страната ни по време на Председателството през 2018 г., каза още Румен Радев.

Председателят на черногорския парламент Иван Брайович изрази готовността на страната си да използва възможността на българското европредседателство, за да бъдат отворени всички преговорни глави от процеса за присъединяване.

"Убеден съм, че България ще стимулира интеграционния процес в региона и ще го изведе като водеща европейска тема така, че напредъкът на държавите да бъде постоянен и необратим", заяви председателят на черногорския парламент.

Иван Брайович също подкрепи усилията за свързване на двете държави с по-добра транспортна инфраструктура, както и за съвместни мерки за увеличаване на туристическия обмен между България и Черна гора.

#България #Черна гора #Иван Брайович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"