Нови сблъсъци между палестинци и израелци заради Йерусалим

Нови сблъсъци между палестинци и израелци заради Йерусалим
A A+ A++ A

Протестиращи палестинци влязоха в сблъсъци с израелски сили за сигурност, докато конфронтацията продължава заради решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел през миналата седмица, съобщава "Асошиейтед прес".

След петъчните мюсюлмански молитви, палестинците са хвърляли камъни по израелски войници, които са отговорили със сълзотворен газ в Западния бряг и по границата между Израел и Ивицата Газа.

Израелската полиция заяви, че палестинец е бил прострелян, след като той нападнал полицай с нож близо до град Рамала в Западния бряг. Полицаят бил ранен леко в рамото. Нападателят е бил откаран от мястото на събитията от медицинската служба на Червения кръст. Състоянието му остава неясно.

Говорителят на здравното министерство на Газа от своя страна заяви, че петима палестинци са били ранени при сблъсъци на две места по границата на Газа с Израел. Той уточни, че те са били ранени от жив огън и състоянието им не е тежко.

Палестинците започнаха сблъсъци с израелски войници в Западния бряг и по границата на Газа, веднага след като Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел. Ислямистката екстремистка палестинска групировка ХАМАС, която контролира Ивицата Газа, призова за нова интифада срещу Израел в отговор на решението на Тръмп.

Решението на Тръмп се отклони от водената от десетилетия политика на САЩ, която се изразяваше в това, че съдбата на Йерусалим трябва да бъде решена чрез преговори между израелци и палестинци. Протести в отговор на решението на Тръмп бяха организирани и в други арабски и мюсюлмански страни в Близкия изток и по света.

#палестинци #Доналд Тръмп #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"