Ликвидират Центъра за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград

Ликвидират Центъра за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград
A A+ A++ A

Заради липса на финансиране единственият по рода си кризисен център за жени, жертви на домашно насилие в цяла Югоизточна България ще затвори врати.

Кризисният център в Димитровград за жени, които са станали жертви на домашно насилие, е и най-големият такъв център в страната. Той има капацитет от 12 до 15 души.

За две години в центъра подкрепа са получили 38 жени и техните деца.Всички те са получили психологическа и юридическа помощ. В повечето случаи жените успявали да се разведат и да започнат работа.

Управителят на БЦДИ в Хасково Петя Петкова посочи пред БНТ, че центърът е съществувал години заради дарения.

На територията на страната има общо 8 кризисни центрове за жени и деца, които са станали жертви на домашно насилие. Общият капацитет на тези 8 центъра е 70 места. Според изискванията на ЕС тези места трябва да бъдат поне 378. Въпреки това у нас е на път да бъде закрит най-големият такъв център.

Спасяването на центъра сега зависи изцяло от волята на местната власт.Общината обаче има други приоритети. Главния експерт "Здравеопазване и социални дейности" към общината в Димитровград Галя Пенева обясни, че за да бъде открита нова услуга, общината трябва да закрие друга услуга или да намали капацитета на дадена услуга. "В момента предлагаме 13 услуги, които са ни необходими. Ние не можем да закрием тези, да открием една нова като кризисния център", допълни тя.

#кризисен център #домашно насилие #Югоизточна България #Димитровград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »