Тодорова определи уволнението си като „държавен произвол“

Тодорова определи уволнението си като „държавен произвол“
По думите на Мирослава Тодорова ВСС нито веднъж не е защитил независимостта на съдебната власт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като „държавен произвол“ определи дисциплинарното си уволнение председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в коментар на решението на Висшия съдебен съвет от четвъртък.

Съдийката заяви, че не е съгласна с решението на ВСС, ще го обжалва и ще поиска от Върховния административен съд да се прекрати предварителното изпълнение на решението, предаде БГНЕС.

„Може да съм обект на репресия, но не се чувствам жертва, защото има механизъм за защита. Нямам основания да се плаша, има съд, в който аз вярвам, има и наднационална защита“, допълни тя.

Мирослава Тодорова не отрече забавянето на дела и призна, че изпитва неудобство и разглежда себе си като един от проблемите на съдебната система, но припомни, че именно представляваният от нея Съюз на съдиите преди време отбеляза проблема с натовареността на софийските съдии.

„Не съм се забавила от некомпетентност“, категорична бе тя, след като в писмената си защита обяви, че две години не е имала работно място и е трябвало да дели компютър с други съдии, докато е гледала по над 200 дела годишно и е била преподавател.

Тя води дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, който я обвини, че нарочно забавя мотивите си по дела.

По думите на Мирослава Тодорова такова дело е световен прецедент, защото „никога вътрешен министър не е изказвал мнение за съдия“, предаде „Фокус“.

„Водя дело срещу г-н Цветанов, защото ми се струваше нетърпимо да има вербална агресия между институциите по медиите“, заяви Мирослава Тодорова.

Тя отказа да коментира дали според нея върху ВСС е оказан натиск за уволнението й и заяви, че „само те си знаят защо е взето това решение“.

„Защо не поискаха, дори от чисто любопитство, да ме видят, преди да ме уволнят“, попита Мирослава Тодорова.

По думите й ВСС нито веднъж не е защитил независимостта на съдебната власт.

„Да, има двоен стандарт. И аз, и вие знаете, че подходът не е еднакъв. Зад двойния стандарт стои зависима съдебна власт. Съдебната система има сериозен дефицит на качествено управление“, коментира още Мирослава Тодорова.

Съдийката е убедена, че наложеното наказание не решава нито един проблем на съдебната система.

„Този подход на ВСС има връзка с това, че съм председател на Съюза на съдиите в България. Дисциплинарната практика на ВСС е изначално сбъркана, защото ВСС често се държи като прокурор или екзекутор. ВСС не е решил нито един проблем, а създава нови. Това, че решението се случи точно тази седмица, не е факт, който може да бъде неглижиран“, добави Мирослава Тодорова, като припомни, че точно тази седмица се провеждат съдийските събрания за номиниране на членове на нов съдебен съвет.

„Всеки от ВСС има основание да не ме харесва. Няколко пъти сме казвали, че позициите им са безпринципни, че може би зад тях стоят нелегитимни интереси“, каза още тя.

#Мирослава Тодорова #Съюз на съдиите #ВСС #дисциплинарно уволнение #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"