ВСС няма убедителни доводи за уволнението на Тодорова, според прокурори

ВСС няма убедителни доводи за уволнението на Тодорова, според прокурори
Прокурорите подкрепиха протеста на съдиите срещу дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет не е огласил убедителни доводи за дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, обявиха от Асоциацията на прокурорите в България.

Според становището на прокурорите отсъстват и примери в досегашната дисциплинарна практика на ВСС, които да показват, че спрямо съдия Тодорова законът е приложен със същата строгост, с която са разглеждани други случаи на неспазване на сроковете за изготвяне на мотиви към съдебни актове, предаде „Фокус“.

„Това ни кара да мислим, че наложеното наказание е несъразмерно тежко. Изпълнението му би довело до това съдебната система да се лиши от доказан професионалист, а магистратската гилдия да бъде напусната от ярък и влиятелен свой представител“, се посочва още в становището.

Според Асоциацията на прокурорите в България „без съмнение нарушаването на правилата в работата на всеки магистрат, особено когато е довело до препятстване възможността делото да се разгледа по същество от сезираната по-висока съдебна инстанция, заслужава да бъде предмет на дисциплинарно производство. Магистратите не са недосегаеми и неподвластни на формални правила. Те дължат на обществото отчетност и спазването на най-висок стандарт на законосъобразно поведение в работата си“.

В становището на прокурорите се посочва още, че справедливият финал на едно дисциплинарно производство е този, който отчита всички релевантни обстоятелства и е израз на последователна и предсказуема позиция на наказващия орган.

Прокурорите призовават решението на ВСС да бъде съобразено с конкретната натовареност на магистрата и на органа на съдебна власт, с качеството на неговата работа, с практиката на ВАС по жалби срещу наложени дисциплинарни наказания, и – преди всичко – да предлага равна мяра за всички.

#Мирослава Тодорова #ВСС #Съюз на съдиите #дисциплинарно уволнение #прокурори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"