И адвокатите подкрепиха съдия Тодорова

И адвокатите подкрепиха съдия Тодорова
Около 100 души от съдебната система протестираха срещу решението на ВСС и в подкрепа на Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият адвокатски съвет изрази подкрепа за „справедливите протести срещу освобождаването от длъжност на съдия Мирослава Тодорова“, съобщиха от организацията.

Председателят на Съюза на съдиите в България беше уволнена дисциплинарно с решение на Висшия съдебен съвет от четвъртък.

„Освобождаването от длъжност на съдия, без дори да бъде изслушан от ВСС, е грубо погазване на закона и на принципите на справедливия процес“, заявяват от Висшия адвокатски съвет.

Членовете намират за „извънредно смущаващо“ решението за уволнението на Мирослава Тодорова на фона на „неясната и противоречива дисциплинарна практика“ и предвид обстоятелството, че съдийката е един от най-изявените критици на статуквото и на дейността на ВСС.

„От изключително обществено значение е и фактът, че председателят на Съюза на съдиите е отстранен в момент, когато в цялата страна се провеждат събрания на съдилищата за избор на делегати и за номинации за бъдещия Висш съдебен съвет“, заявяват от адвокатския съвет.

Висшият адвокатски съвет още веднъж заявява, че подкрепя усилията на Съюза на съдиите за провеждането на същинска съдебна реформа и за отстояването на независимостта на съда, пише още в съобщението.

#Мирослава Тодорова #ВСС #дисциплинарно уволнение #Съюз на съдиите #Висш адвокатски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »