Гиньо Ганев: Наказанието на Тодорова е прекомерно

Гиньо Ганев: Наказанието на Тодорова е прекомерно
Важното е, че обществото се вълнува, че има чувствителност, че има диалог и трябва по пътя на убеждаването да надделее по-доброто, а то е мярка при измерването на нарушенията, категоричен в Гиньо Ганев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова е „малко прекомерно“, коментира първият омбудсман на България Гиньо Ганев.

„Притеснително е не това, което се случва от четвъртък насам, а това, че в много подобни случаи се създава едно чувство у обществеността, че някои органи на изпълнителната власт преди всичко проявяват едно нетърпение да търсят справедливост чрез един собствен натиск“, заяви Гиньо Ганев пред БГНЕС.

По думите на бившия омбудсман няма съмнение, че при други случаи със забавяне на дела, какъвто е мотивът за отстраняването на председателя на Съюза на съдиите, същият Висш съдебен съвет (ВСС) не е изказвал толкова категорично и крайно свое становище, което да премине към мярката за уволнение.

„Щом няма съмнение в това, че има нарушение – трябва да има наказание, само че степента на наказанието не трябва да се отличава с крайност, каквото е чувството на публиката“, категоричен е Гиньо Ганев.

Той изрази убеждение, че нарушението е налице, но подчерта, че такива нарушения са правили и други съдии и наказанието на Мирослава Тодорова е прекомерно.

„Не съм впечатлен, че голяма част от магистратурата е протестирала. И това са граждани, и те могат да протестират както за едно, така и за друго. Това са правата и свободите на човека, които са неотменими и те са над всичко“, коментира Гиньо Ганев.

Според него в случая с Мирослава Тодорова са намесени впечатления и чувства, които са изтълкувани малко излишно крайно.

„При тази дискусия в обществото мисля, че се постига възпитателният ефект и няма нужда да се отива към крайности, още повече като се имат предвид и някои лични отношения, създадени между вътрешния министър и самата Мирослава Тодорова и това да не звучи като рефлексна реакция, която не е добра“, допълни Гиньо Ганев.

Според него трябва да се пази независимостта на съдебната власт и конституционният принцип, че никой не може да се намесва в нейната конституционна компетентност и суверенитет.

„Важното е, че обществото се вълнува, че има чувствителност, че има диалог и че при този диалог трябва по пътя на убеждаването да надделее по-доброто, а по-доброто е мярка при измерването на нарушенията“, завърши бившият омбудсман.

#Мирослава Тодорова #ВСС #дисциплинарно уволнение #Съюз на съдиите #Гиньо Ганев #омбудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"