Влошено лекарствоснабдяване по празниците, прогнозират фармацевти

Здраве | 21 декември 2017, четвъртък / 13:46| Показвания:Източник: pixabay.com

Влошено лекарствоснабдяване по празниците и в първите дни на 2018 година прогнозират фармацевти, предаде Дарик.

Причината: решение на Надзорния съвет на здравната каса да отложи за догодина плащания към аптеките, дължими за първата половина на ноември.

Така, част от аптеките ще бъдат принудени да търсят допълнителни средства, за да закупят нужните лекарства, твърдят от Българския фармацевтичен съюз.

От организацията изразиха удовлетворение от отпадането на мораториума за нови лекарства, но призоваха за актуализация на бюджета за здраве. Фармацевтите смятат, че в средствата за догодина не са планирани новите лекарства, които ще станат достъпни след отпадането на забраната. Това от своя страна щяло да увеличи дефицита в бюджета на здравната каса, който от организацията планират в размер на 140 млн. лв.

"Българският фармацевтичен съюз е особено загрижен и притеснен, че пациентите няма да имат гарантирано лакарствоснабдяване. Аптеките няма да имат възможност да закупуват необходимите лекарства и достъпът на пациентите ще бъде много ограничен", обясни магистър-фармацевт Маргарита Грозданова от Управителния съвет на Българския фармацевтичен.


Тагове: лекарства, празници

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси