330 дка гора изпепелил пожарът край Арбанаси

330 дка гора изпепелил пожарът край Арбанаси
Нанесени са вреди върху иглолистните гори, които са залесявани преди 25-30 години, дървесен вид - бял бор, чер бор, около 30-35 дка са унищожени с върхов пожар. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарът край Арбанаси, който късно в четвъртък беше потушен, е бушувал върху площ от 330 дка.

Няма данни за умишлен палеж, въпреки че причината най-вероятно е човешка грешка, предаде бТВ.

Над 7 часа продължи в четвъртък борбата с огнената стихия на противопожарните служби от Велико Търново и Горна Оряховица, подкрепени от огнеборци от областите Габрово и Търговище, курсанти, военнослужещи и доброволци.

„Нанесени са вреди върху иглолистните гори, които са залесявани преди 25-30 години, дървесен вид - бял бор, чер бор, около 30-35 дка са унищожени с върхов пожар," каза инж. Радко Найденов, зам.-директор на горско стопанство „Болярка".

Ключова роля в ограничаването на пламъците изигра гасенето на огъня от въздуха. Самолет и 3-тонен хеликоптер, собственост на частни авиокомпании, извършиха общо 19 полета и изсипаха 40 тона вода над горящите площи. 12 часа след потушаването на огъня беше направен пореден оглед от високо.

„Тук имаше вятър от 6 до 7 метра в секунда, което при една горещина пожарът трудно може да се овладее. И просто ние бяхме една допълнителна помощ, да помогнем на колегите от земята," заяви Васил Вълков, ръководител на екипажа на хеликоптера.

Към този момент няма данни за умишлен палеж. Причината за пожара обаче най-вероятно отново е човешка небрежност.

Една от версиите, по които прокуратурата работи, е неправилно боравене с открит огън на група работници на строеж в Арбанаси.

#Арбанаси #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници