Харчим повече по празниците, ако пазаруваме в последния момент

Харчим повече по празниците, ако пазаруваме в последния момент
A A+ A++ A

Между 300 и 500 лева ще похарчи всяко домакинство в края на декември. Проверка на бТВ в един от столичните търговски центрове показа, че часове преди Бъдни вечер пазаруването в последния момент върви с пълна сила. Икономистите обаче предупреждават, че при пазаруването в последния момент най-често харчим повече, отколкото можем да си позволим. От НАП пресметнаха, че само за Коледа и за трапезата на празника през миналата година сме похарчили почти 1,2 млрд. лева.

Изготвянето на списък е едно от основните правила за дисциплиниране на харчовете по празниците, категорична е икономистът Десислава Николова. „Пишеш подарък на еди-кой си – 50 лева, за еди-кой си – 10 лева, и като теглиш чертата, ще знаеш към какво да се придържаш”, пояснява тя.

Много важно е правилото да харчите толкова, колкото можете да си позволите, подчертава експертът. „Ако се харчи повече, отколкото можете да си го позволите, в един момент неминуемо се стига до теглене на някакъв дълг”, предупреждава икономистът.

Стигне ли се до това, съветът на икономистите е първо да посегнем към кредитната карта – не да теглим от нея, а да платим, защото в зависимост от договора, ако върнем парите 30-40 дни след това, няма да плащаме лихви. След това е потребителският кредит и чак накрая – бързите кредити, защото там рискът да плащаме огромни лихви е твърде голям.



#пазаруване #празници #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »