Нетаняху вади Израел от ЮНЕСКО до седмица

Нетаняху вади Израел от ЮНЕСКО до седмица
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица, предаде Нова ТВ, цитирайки ДПА. През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

"Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО", заяви Нетаняху в началото на днешното редовно правителствено заседание.
"Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той.

Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Йерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовият хълм.

Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг - място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел.

През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Йерусалим за израелска столица.

"Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта", каза Нетаняху, имайки предвид изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес.

 

#ЮНЕСКО #оттегляне #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »