Над 220 съдии, адвокати и членове на НПО подкрепиха Тодорова и поискаха оставка на ВСС

Над 220 съдии, адвокати и членове на НПО подкрепиха Тодорова и поискаха оставка на ВСС
Магистратите поискаха Висшият съдебен съвет да преразгледа решението за освобождаването на Мирослава Тодорова и да подаде оставка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова доведе до първия в България съдийски протест.

Магистратите поискаха Висшият съдебен съвет да преразгледа решението за освобождаването й и да подаде оставка.

Под искането, което беше огласено пред сградата на ВСС, подписи сложиха над 220 съдии, адвокати и представители на неправителствени организации, предаде БНР.

Съдии от цялата страна, някои отложили делата си, а други - в отпуск, адвокати и представители на неправителствени организации се събраха на протеста.

Последователността на исканията им е първо - търсене на законова възможност за отмяна на уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и второ - незабавна оставка на ВСС.

Съдиите, очевидно в несвойствена за тях роля на протестиращи, коментираха, че не намират мотиви в уволнението на Мирослава Тодорова, освен това, че е председател на Съюза на съдиите и води дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според магистратите е категорично, че Мирослава Тодорова е уволнена заради позициите си.

С протестиращите се срещна един от членовете на ВСС - Пламен Стоилов, който призна, че е от предложилите да бъде образувано дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова.

Пламен Стоилов заяви, че не вижда причина да подава оставка, а решението за уволнение на съдийката е напълно законно и затова няма да се отменя.

Пламен Стоилов се аргументира, че още седем съдии и прокурори са били уволнени заради бавно правосъдие и изнесе данни за друго дело, гледано от Мирослава Тодорова, което, по думите му, е било „погасено по давност" в петък.

Как е получил тази информация и дали действително става дума за случай на Мирослава Тодорова, той не можа да отговори и набързо прекрати срещата.

В първата си публична изява председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова нарече уволнението си държавен произвол.

Във Варна президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от протестa на съдиите.

Според него решението на досегашния ВСС оставя съмнения за необективност. Държавният глава препоръча на съдиите в страната да следват прозрачна процедура при номиниране на нови членове на ВСС, както правят магистрати във Варна.

Според Росен Плевнелиев така новият Висш съдебен съвет ще има необходимата легитимност и авторитет.

„Притеснен съм, когато съдиите в България протестират. Няма как да не съм обезпокоен от поредното решение, което създава усещането и съмненията за степен на необективност. Разбира се, аз като президент не мога да влизам детайлно в решенията на Висшия съдебен съвет, но отново казвам, че съмненията за необективност са вече поредният проблем, който старият Висш съдебен съвет произвежда и в последните дни," каза Росен Плевнелиев.

#Мирослава Тодорова #ВСС #Съюз на съдиите #дисциплинарно уволнение #протест #Пламен Стоилов #Росен Плевнелиев #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »