САЩ орязаха оперативния бюджет на ООН с 285 млн. долара

Свят | 26 декември 2017, вторник / 11:49| Показвания:Наричайки го „голяма стъпка в правилната посока“, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли обяви в неделя вечер историческо орязване на двегодишния оперативен бюджет на ООН, съобщава Investor. 

Хейли заяви, че планът ще свие средствата, предоставяни от САЩ, с 285 млн. долара за фискалната 2018-2019 г.

„Неефективността и свръхразходите на ООН са добре известни“, каза Хейли. „Вече няма да позволим да се злоупотребява с щедростта на американския народ или тя да остане неконтролирана“.

Тя добави, че „това историческо орязване на разходите – в допълнение на много други инициативи за едно по-ефективно и отговорно ООН – е голяма стъпка в правилната посока“.

Бюджетът на ООН сега покрива двегодишен период, започвайки от януари на четна година.

САЩ искаха бюджетът за 2018-19 г. да бъде намален с 250 млн. долара в допълнение на икономиите за 200 млн. долара вече предложени от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде АФП преди две седмици.

Гутериш предложи свиване на двегодишния бюджет на ООН до 5,4 млрд. долара, отписвайки 200 млн. долара за 2016-2017 г.

САЩ плащат около 22% от бюджета на ООН, или около 3,3 млрд. долара, и 28% от бюджета за мироопазващи операции.

Оперативният бюджет на ООН е отделен от този за мироопазване, който бе намален с 600 млн. долара миналата година под натиска на президента Доналд Тръмп.

Американският президент заплаши миналата седмица да намали финансовата помощ за страните, гласували в подкрепа на проекторезолюцията на ООН, с която САЩ бяха призовани да оттеглят решението си да разпознаят Йерусалим за столица на Израел.

При вота 128 гласуваха „за“ резолюцията срещу 9 „против“, а 35 страни се въздържаха, включително пет страни членки на Европейския съюз.


Тагове: САЩ, ООН, бюджет, Ники Хейли

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси