Общините искат повече пари от държавата за пътища и култура

Общините искат повече пари от държавата за пътища и култура
Искаме да се върнем на нивата от 2008 г., каза Тодор Попов (на снимката) и допълни, че финансовият министър Симеон Дянков проявява разбиране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) ще поиска повече пари за ремонти на общинските пътища, обяви председателят на сдружението Тодор Попов след заседание в Търговище.

Исканото увеличение само за пътищата е над 45%. За останалите капиталови разходи още 150%, което е около 50 млн. лв., предаде БГНЕС.

„Искаме да се върнем на нивата от 2008 г.," каза Тодор Попов и допълни, че финансовият министър Симеон Дянков проявява разбиране, но докато искането не стане факт, от сдружението са леко скептични.

В тази връзка от НСОРБ поискаха да се въведат средни критерии при определянето на местните данъци и такси.

Освен за пътища, сдружението ще поиска от финансовото министерство повече пари за образование, култура, социални дейности.

С 25 млн. лв. ще се иска и да бъде завишена общата изравнителна субсидия за 2013 г. От сдружението се обединиха и за това бъдат въведени средни критерии при определянето на местните данъци и такси в българските общини.

„Единният и осреднен подход по отношение на данъчната политика, се налага заради завишените изисквания на хората," посочи кметът на Търговище д-р Красимир Мирев.

Той беше допълнен от Тодор Попов, който каза, че е много важно да има унифициране по отношение не само на данъците, но и на местните такси.

До месец октомври заедно с народните представители по места ще бъдат обсъждани мерките за въвеждане на финансова децентрализация на общините, както и да се подготвят промени в Закона за местното самоуправление.

„Наясно сме, че във времето, в което живеем, може би нещата няма да станат веднага, но всички са убедени, че този закон трябва да се придвижи. В стария вече не можем да работим. Идва ни тесен," каза още д-р Красимир Мирев.

Той допълни, че в закона трябва подробно да се опишат отношенията с централната власт и отговорностите, които ще поемат общините. В това число е и финансирането. Според кмета на Търговище досега се е получавала властова децентрализация без финансова такава.

#НСОРБ #Симеон Дянков #Тодор Попов #Търговище #Красимир Мирев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"