Социолог: Проблемът ни с корупцията е, че ние не се борим с нея

Социолог: Проблемът ни с корупцията е, че ние не се борим с нея
A A+ A++ A

България във фокуса на Европа. Тежки или леки 6 месеца ни очакват, има ли горещи картофи за българското европредседателство и има ли опасност да се изложим пред чужденците?

„Ние имаме проблем с корупцията. Нашият проблем не е, че корупцията съществува. Няма кътче на планетата, където да няма корупция. Нашият голям проблем с корупцията е, че ние не се борим с нея. И тук стигаме до голямата тема за ветото, за антикорупционния закон”, заяви в студиото на „Здравей, България” социологът Кънчо Стойчев.

По думите му от гражданска гледна точка има три неща в антикорупционния закон, които са притеснителни.

„Първо – контролът, кой кого контролира. Ами отново назначаваме вълкът да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата. Тази партия или коалиция, която управлява – днес ще бъде една, утре ще бъде друга, но по този закон тя ще решава какво да бъде разследвано и държи ключа. Второто, което е безобразно в този закон, са всички онези възможности законът да бъде използван за политическа разправа по чисто субективни причини. И третото – липсата на защита на хората, които ще подават сигналите”, обясни социологът Кънчо Стойчев.

И заключи: „Това показва, че тези хора, които искат антикорпционния закон да мине в тази му форма, нямат никакво намерение да се борят с корупцията”.

#Европа #корупция #Кънчо Стойчев #антикорупционния закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"