Ердоган и Макрон се срещат, за да изгладят отношенията между ЕС и Турция

Ердоган и Макрон се срещат, за да изгладят отношенията между ЕС и Турция
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган  ще бъде на официално посещение във Франция днес, където ще бъде приет от своя колега Еманюел Макрон, предава БГНЕС.

Според Франс прес тази визита има за цел да демонстрира желанието на "Анкара да възстанови отношенията си с Европейския съюз след сериозната криза от миналата година". Това е най-важната визита на Ердоган в страна от ЕС след опита за преврат през юли 2016 година.

Ден преди пристигането на Ердоган в Париж Еманюел Макрон заяви, че по време на предстоящата визита на турския президент ще обсъди с него въпроса за хвърлените в затвора журналисти. "Ще продължим обсъждането с Турция на въпроса за затворените журналисти, които са възпрепятствани да практикуват професията си“, каза Макрон. “Ще направя това с уважение, но и със загриженост за защита ... на нашите ценности и нашите интереси”, допълни френският президент.

Според групата за свобода на печата "P24" в Турция зад решетките са 151 журналисти, повечето от които са арестувани при извънредното положение от юли 2016 г. насам. Сред задържаните, но по-късно депортирани, бяха двама френски граждани: фотографът Матиас Депардон и младият френски журналист Лю Бюро. През миналата година те бяха задържани по обвинения в терор.

Турция е на 155 място сред 180 държави според последната класация по свобода на пресата на Репортери без граници. 

#Реджеп Ердоган #Франция #Еманюел Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »