Борисов в ЕП: Оставяме лидери на големи държави да взимат решения, после се сблъскваме с проблеми

Борисов в ЕП: Оставяме лидери на големи държави да взимат решения, после се сблъскваме с проблеми
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов представи днес пред Европейския парламент приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Основните са четири - бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения.

„По Западните Балкани има няколко варианта. Ние предложихме един, който не носи рискове за ЕС. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има приети държави в ЕС“, подчерта Борисов. Сега е точният момент, когато ясно и честно трябва да бъде казано на страните от Западните Балкани, когато могат да очакват да бъдат приети, смята той.

„В моменти народите на Балканите искрено очакват, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС. България и Република Македония дадоха един истински пример, че с такт и доброномереност могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите си. Договорът, който години се влачеше, беше подписан неотдавна и ратифициран тези дни от македонския парламент, надявам се, че следващата седмица това ще го направи и българският“, каза Борисов.

Българският премиер изрази надежда, че скоро ще се реши и въпросът за името между Македония и Гърция и Скопие много скоро ще стане член на НАТО и ЕС.

Борисов е категоричен, че трябва да се направят инвестиции в инфраструктурата на Балканите, за да имат бъдеще младите в региона и те да не се обезлюдят. „Ако ние не го направим, Русия, Турция, Китай ще го направят, защото имат интереси на Балканите“, добави българският премиер.

Българският премиер коментира и отношенията с Русия и Турция. Ще търсим нормализиране на отношенията с Русия, но това ще бъде общоевропейско решение, заяви Борисов.

Той смята, че трябва да се подпише споразумения с Турция, особено на фона на миграционната криза. Борисов призова за прагматични отношения с Анкара. Ще се опитаме с много такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в ЕС.

„Малко се заглеждаме в заплахите, обикновено това се случва след като стане проблем. Оставяме президентите на големите държави да взимат решения по теми, с чиито резултати след това се сблъскваме със страшна сила да решаваме проблеми. Заради такива решения идват проблеми като миграционните потоци“, коментира Борисов.

„Има няколко държави, в които са струпани много мигранти, други, които не искат да приемат такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се направят сигурни центрове, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат по своите родни места и да участват в тяхното възстановяване. Икономическите мигранти трябва да бъдат допускани до там, където има нужда от тях. Това са моите предложения по този проблем“, посочи премиерът.

#Бойко Борисов #Съвета на ЕС #Западните Балкани #НАТО #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »