Брюксел заплаши няколко страни със съд заради качеството на въздуха

Брюксел заплаши няколко страни  със съд заради качеството на въздуха
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Брюксел наложи краен срок на Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания да покажат как възнамеряват да изпълнят стандартите на ЕС за качеството на атмосферния въздух или ще бъдат изправени пред съда.

Това пише "Политико", позовавайки се на копие на писмо с дата 16 януари, вторник.

Писмото е изпратено до германския министър на околната среда Барбара Хендрикс. В писмото еврокомисарят по околната среда Кармену Вела е поискал да разбере до 30 януари "как и кога възнамерявате да изпълните съответните директиви за качеството на въздуха".

Според официален представител на ЕС подобни писма са изпратени до съответните министри на Франция, Италия, Испания и Великобритания, тъй като тези държави не са приложили стандартите за азотен диоксид. Също така е изпратено писмо до Румъния, Унгария, Чехия и Словакия (отново до Италия и Франция) за нарушаване на някои ограничения.

Ако държавите не отговорят, Европейската комисия ще се обърне към Съда на ЕС, предупреди Вела.

Еврокомисарят покани министрите на всички засегнати страни на среща в Брюксел на 30 януари, която "трябва да се разглежда като последна възможност да се покаже, че са предприети мерки за поправяне на тази ситуация".

#ЕС #Брюксел #мръсен въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »