Увеличават с 50 лв. заплатите на хората, които ще работят по програми

Увеличават с 50 лв. заплатите на хората, които ще работят по програми
A A+ A++ A
Държавата увеличава с 50 лева заплатите на хората, които през тази година ще работят по програми и мерки, финансирани от държавния бюджет - това реши правителството, като прие Националния план за действие по заетостта за 2018-та година. Документът предвижда създаването на 18 хиляди работни места и включването на над 10 хиляди души в обучения, които да повишат конкурентоспособността им на трудовия пазар. Реализирането на плана ще струва около 73 милиона лева.
 
През тази година младежите, които участват в програмата "Старт в кариерата", ще получават заплата от 600 лева, вместо досегашните 550 лева. По-високи стават възнагражденията и на младежките медиатори - 630 лева, на психолозите и мениджърите в бюрата по труда - 650 лева.

Заплащането на ромските медиатори, които имат завършено средно образование, се увеличава на 550 лева, а за висшистите става 600 лева. Планирано е и нарастване на субсидията, която държавата предоставя на работодателите за субсидирана заетост - парите за трудово възнаграждение на нает човек се вдигат на 400 лева, а за безработен с висше образование ще се поемат 480 лева и дължимите осигуровки.

Останалата част от заплатата трябва да бъде осигурена от работодателя. Когато дадена фирма наема продължително безработни хора, правителството ще поема изцяло разходите за възнаграждения и осигуровки. Планът предвижда работа за 2000 безработни по регионалните програми за заетост и за още 200 души  по проект „Красива България“.

#програми #държавния бюджет #работни места #трудовия пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"