Австрия с нова спецгрупа за охрана на границата

Свят | 19 януари 2018, петък / 10:04| Показвания:Австрия ще създаде специално подразделение за гранична охрана, което ще е в състояние за няколко часа да затвори границата за нелегалните мигранти. В спецгрупата ще бъдат включени полицейски служители, които ще имат за задача да установяват самоличността на пристигащите.

Новият подход за засилване охраната на границата бе обявен от министъра на вътрешните работи Херберт Кикл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата, чието участие в правителството предизвика множество негативни реакции в Европа.


Кикл обяви, че създаването на специална структура за охрана на границите ще има за цел да не се позволява повторение на мигрантския наплив от 2015 г. Новото формирование може да бъде мобилизирано за "подсигуряване на граничен пункт и извършване на проверки на самоличността", заяви 49-годишният Кикл в интервю за в. "Тиролер тагесцайтунг".


Стотици хиляди хора преминаха през Австрия на път за Германия и други западноевропейски страни по време на мигрантската криза през 2015 година. Тогава Австрия също регистрира рекорден брой молби за убежище.


Кикл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата, предизвика преди дни полемика с предложението си кандидатите за убежище да бъдат настанявани "концентрирано" в специални центрове. Използваната от него дума породи асоциации с нацистките концентрационни лагери.


Тагове: Австрия, гранична охрана, мигранти, Херберт Кикл, Европа

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси