Кристалина Георгиева: Русия може да достигне темп на растеж от 2,9%

Политика | 19 януари 2018, петък / 11:20| Показвания:Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2,9%, заяви в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирано от БГНЕС. 

"Първоначално прогнозата на Световната банка за растежа на световната икономика е 2,9% до 2020 г. Според мен това е постижима цел за Русия", каза Кристалина Георгиева.

Според нея, за да се постигнат по-високи темпове на растеж Русия трябва да се съсредоточи върху повишаването на производителността както на капитала, така и на труда, т.е. е необходимо да се стимулира така наречената обща производителност на факторите на производство.

"Какво означава това специално за Русия? Това означава много сериозно отношение към инвестирането в хората - в човешкия капитал, особено в качеството на образованието, качеството на труда", каза Кристалина Георгиева.

Георгиева допълни, че цифровизацията „може напълно да промени икономиката, по-точно тя вече я променя.

"Фактът, че премиерът Дмитрий Медведев дойде на пленарната сесия на форума Гайдар с таблета си, а не с вестниците, е от голямо значение. Това е символ на такива промени", каза още Кристалина Георгиева. 

Според нея, за младото поколение в много страни по света животът вече не е възможен без дигитализация.

"Искам да разкажа една история с внучката ми. Аз съм добра баба и с нея често разговаряме . Казах й: "Когато бях като теб, на пет години, ние не разполагахме с телевизор, ние не разполагахме с компютри“. Тя ме поглежда и каза: "Тоест, вие сте имали само Ipad ли?". За нея и новото поколение не може да има свят без мобилни устройства, без интернет и комуникация", каза още Кристалина Георгиева.


Тагове: темп, растеж, Кристалина Георгиева, Русия

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси