Видно е, че борбата с корупцията ще се води от гражданите, смята Радев

Видно е, че борбата с корупцията ще се води от гражданите, смята Радев
A A+ A++ A

Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. Това каза президентът Румен Радев по време на отчета за първата година, откакто заема поста. 

В експозето си за изминалата година той акцентира на темите за сигурността и корупцията, темите, по които той има сериозни противоречия с изпълнителната власт и парламента. Той коментира върнатия от него антикорупционен закон и структурирането на новия антикорупционен орган:

Законът е слаб и крие опасност от злоупотреби. Ръководството ще се излъчва от мнозинството, което подкрепя и правителство. Това поставя под въпрос неговата независимост. 

Радев посочи също, че не е срещнал разбиране и по темата за сигурността и отбраната. По думите му "тенденциозно формираната комисия" за избора на нови изтребители на практика е блокирала модернизацията на армията. "МО е принудено да налива средства в техника, но и това не се случи. Това доведе до нито нова, нито ремонтирана стара техника. Стотиците милиони за модернизация потънаха в харчене на излишък", каза Радев.

Президентът посочи, че председателството на Съвета на ЕС е сред приоритетите му за тази година. Според него обаче председателството не трябва да бъде "алиби" за болните теми. Сред тях той посочи спадът на чуждестранните инвестиции, обезлюдяването и демографския срив.

"Корупцията деморализира обществото. Под въпрос е фундаменталното право на свободата на словото. Това не е само политически въпрос а ангажимент на всеки активен гражданин. Ние трябва да отстояваме демократичните си права без да очакваме разбиране и съдействие от Европа", смята Радев. 

Той допълни също, че през годината заедно с вицепрезидента Йотова са показали, че могат да работят "ефективно и в екип". 

#Румен Радев #антикорупционен закон #Съвета на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"