Финландия избира 13-ия си президент

Финландия избира 13-ия си президент
A A+ A++ A

Осем кандидати ще се борят днес в изборите във Финландия, по време на които ще бъде избран 13-ият държавен лидер на страната. Правото си на глас ще могат да упражнят днес около 4,2 милиона души от повече от 5,5-милионното население на страната. Избирателните секции ще бъдат отворени в 09:00 местно време (съвпада с българското) и ще останат отворени до 20:00 часа, информира БГНЕС. 

Очаква се резултатите от изборите да бъдат оповестени до края на деня. Ако един от кандидатите победи, встъпването в длъжност на новия президент ще се състои на 1 февруари. Ако обаче нито един от претендентите не успее да спечели повече от 50% от гласовете, двамата кандидати с най-високи резултати ще отидат на втория тур, който ще се проведе на 11 февруари.

Президентът във Финландия се избира за 6-годишен мандат.

 

Кандидатите

Тази година претендентите за президентският пост за 8, като някои от тях са издигнати от политически партии, а други от движения на избирателите.

Действащият президент Саули Нийнистьо, например, участва в надпреварата като независим кандидат. Преди шест години той спечели, номиниран от консервативната „Национална коалиционна партия“. Освен него, кандидат за поста бе издигнат и бившият министър-председател Мати Ванханен, който ще представлява партията „Фински център" на настоящия премиер Юха Сипиля. Правителствената „Националната коалиционна партия“ и опозиционната „Християндемократическа партия“ обаче обявиха, че ще подкрепят само и единствено Нийнистьо.

От най-голямата опозиционна политическа сила Социалдемократическата партия (СДП), кандидат стана заместник-председателката на парламента Тула Хаатайнен. От "Истинските финландци", които са част от опозицията, издигнаха пък втората жена кандидат - Лаура Хухтасаари.

Своите кандидати обявиха и други опозиционни партии - “Съюзът на зелените" (Пека Хаависто), "Ляв алианс" (Меря Кюльонен) и „Шведската народна партия“ (Нилс Торвалд).

Финландският политик ветеран Пааво Ваюрюнен, които ще участва в изборите за четвърти път в кариерата си, отива в качеството си на представител на движението на избирателите.

Нова финландската партия "Синьо бъдеще", която се отдели от "Истински финландци" е единствената политическа сила, която взе решението да не участва в президентската надпревара.

 

Основните претенденти

По време на предизборната кампания рейтингът на Саули Нийнистьо сред финландците далеч надхвърляше популярността на другите кандидати. Дълго време той бе посочван за лидер и в проучванията на общественото мнение, като нивото на неговата подкрепа достигаше понякога и до 80%.

Въпреки това, с наближаването до изборния ден, подкрепата към него започна рязко да спада. Според последното проучване на вестник „Хелзинки Саномат“ за Нийнистьо биха дали гласа си 58% от избирателите. Прогнозата на вестник "Илтелехти" пък сочи, че сегашният президент може да получи и още по-малък брой гласове - 51,1%.

На второ място се нарежда кандидатът на „Зелените“ Пека Хаависто, който бе основният опонент на Нийнистьо и преди 6 години. Сега той би получил 13,6% подкрепа.

Ветеранът Пааво Ваюрюнен пък остава на трета позиция с 9,4%

Според проучване на вестник "Утисомалаюнен“ ако се стигне до балотаж, то финландците ще изберат в него да участват Нийнистьо и Хаависто.

Само два процента от финландците път вярват, че във втория тур ще може да премине кандидатът на „Финландския център“ и бивш премиер Юха Сипиля. 

#Финландия #лидер #мандат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"