Нивото на Сена в Париж продължава да се покачва

Свят | 28 януари 2018, неделя / 14:06| Показвания:Нивото на река Сена в Париж продължи бавно да се покачва през нощта и се очаква към края на денонощието да стигне максимум, преди да започне да спада, предаде АФП.
 
Реката, която тече през френската столица край музеи и паметници, изглежда ще стигне през нощта срещу понеделник ниво от около 5,95 м - близо 4 м над нормалното, прогнозира новинарската служба "Вижикрю". Това е повече от височината на придошлите води от юни 2016 г. (6,10 м), макар и твърде далеч от рекордното равнище 8,62 м, регистрирано през 1910 г.

В момента водата стига до бедрата на зуава - прочутата статуя на воин от колониалните френски войски край моста Алма, традиционно използвана като показател за равнището на Сена. Недалеч оттам, до Айфеловата кула, са закотвени корабчетата за разходки, чието движение е спряно. Над водата се подават само дърветата, засадени покрай наводнените улици в близост до реката. Затворени са и седем от най-оживените гари в Париж.
 
Вчера бе съставен протокол на двама души, плавали по Сена с надуваемо кану близо до гара Аустерлиц. Властите напомниха, че в подобни моменти е "забранено и най-вече извънредно опасно" плаването с лодки и къпането в реката, чийто дебит понастоящем е 1600 куб.м в секунда.
 

Положението по горното течение на Сена постепенно се подобрява. През последните дни обаче бяха евакуирани близо 1000 жители на парижките околности. Нивото на реката ще се върне до нормалното едва след седмици, прогнозира шефът на регионалния клон на държавните служби по околната среда Жером Гьолнер.

 
Придошлите води в редица региони на Франция са свързани с изобилни валежи в области с воднисти почви. Периодът декември-януари е сред трите с най-много дъжд и сняг за годината във Франция от началото на измерванията през 1900 г. по данни на синоптиците от "Метео Франс". Идната седмица се очакват по-слаби валежи.


Тагове: река Сена, Париж, гара Аустерлиц

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси