ВСС потвърди: Уволнението на Мирослава Тодорова е правилно

ВСС потвърди: Уволнението на Мирослава Тодорова е правилно
На 16 юли Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание, на което обсъди дисциплинарната практика за наказания на магистрати за забавяне на дела. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет потвърди, че решението за дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова е правилно.

Тя беше уволнена в четвъртък заради забавено написване на мотивите по три дела, което предизвика скандал в системата и безпрецедентен протест на съдии, адвокати и граждани.

Членовете на ВСС заседаваха извънредно, за да обсъдят дисциплинарната практика за наказания на магистрати за забавяне на дела.

Решението на ВСС не може да бъде променено, но може да бъде обжалвано пред тричленен и петчленен състав на Върховния административен съд, който може да го потвърди или отхвърли, предаде „Фокус".

Министърът на правосъдието Диана Ковачева откри заседанието на ВСС с призив да не се изнасят конкретни данни от дисциплинарното производство срещу Мирослава Тодорова, но призова членовете на съвета да използват случая, за да обсъдят проблемите в правораздаването и забавянето на делата.

Това беше използвано от двама членове на съвета - Пламен Стоилов и Иван Колев - първият засечен в телефонни разговори с плевенския лобист Красьо Черничкия, а вторият - огласил скандала, възпрепятствайки по този начин разплитането на корупционната мрежа, предаде „Дневник"

Пламен Стоилов и Иван Колев изнесоха данни за просрочените дела на Мирослава Тодорова и за натовареността й. Стоилов е и един от вносителите на предложението за уволнение.

В петък той отговори на протеста на съдии и неправителствени организации с нов анонимен донос за друго забавено дело срещу Мирослава Тодорова, отказвайки да назове източника на информацията.

В понеделник пък включи случая заедно с още шест други дела, позовавайки се на публикации в медиите.

„Сериозното забавяне на написването на мотиви е довело до погасяване на абсолютната давност по тези дела - това води до убеденост в обществото за липса на справедливост и липса на наказание, които уронват сериозно престижа на съдебната власт. Нека гражданите да разберат за какво се води тази битка и чии интереси се опитваме да защитим," заяви Пламен Стоилов, цитиран от „Дневник".

Тезата за приключилата давност заради забавянето на мотивите по дела на Мирослава Тодорова изрази още веднъж и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той аргументира изразеното от президента Росен Плевнелиев „силно притеснение" от случая с уволнението на съдия Тодорова с твърдението, че държавният глава не е запознат в детайли с проблема.

„Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев не е запознат в детайли с това, което става във Висшия съдебен съвет, не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек забавил над 50 дела. Това ако е вярно и действително президент поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава," заяви Цветан Цветанов пред БНТ.

Вътрешният министър е категоричен, че протестът, последвал уволнението на председателя на Съюза на съдиите, се е превърнал в политически.

„Уволнението на Мирослава Тодорова е политизирано," каза друг член на съвета Иван Колев.

Според него нарушението на съдия Тодорова е безпрецедентно тежко и нямало световен аналог.

Той цитира статистика за натовареността на Тодорова (до 2010 .г) и няколко пъти повтори, че забавянето се дължи на това, че тя не може да организира добре работата си.

„Съдиите във ВКС имат по 300 дела, а Тодорова не е имала повече от 260 на година," отбеляза Иван Колев.

Той е един от тези, които категорично подкрепиха предложението Тодорова да бъде наказана с дисциплинарно уволнение.

Въпреки писмената защита на съдия Мирослава Тодорова, представена на дисциплинарния състав преди време, и писмото, което тя изпрати вчера до министъра на правосъдието Диана Ковачева и до медиите, в което отново излага аргументи срещу наложеното й наказание, нито един от членовете на съвета не коментира нейната теза - че е била свръхнатоварена и че посочените дела са за деяния от 1996, 1997 и 1998 година. Те са престояли в досъдебна фаза повече от 7 години.

Тази тема досега не е коментирана от Висшия съдебен съвет. Няма и предложения за наказания на следователи или прокурори, че са бавили толкова дълго време делата, отбелязва още „Дневник".

Почти никой не спечели и почти всички загубиха от ситуацията. Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев започна изказването си.

Той смята, че България е загубила от казуса с наказанието на съдия Мирослава Тодорова, защото това се е случило в навечерието на доклада от Европейската комисия (ЕК).

„Загубиха всички, в голямата си част добросъвестни съдии, а гражданите загубиха ориентация за разумност в сроковете на правораздаването," коментира той.

По думите на главния прокурор Борис Велчев, извънредната дискусия на ВСС е била неуспешна заради края на мандата на настоящия състав на ВСС.

„Ние подценихме темата и тя недостатъчно системно беше поставяна. Ние не знаем каква е истинската картина на натовареността на съдиите. Законът за съдебната власт също прави тази битка обречена. Осен това ВСС предстои да проведе само още няколко заседания," заяви Борис Велчев и призова ВСС да формулира решение на проблема, което да завещае на следващия ВСС.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Мирослава Тодорова #Съюз на съдиите #дисциплинарно уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"