436 ин витро деца са се родили от началото на 2012 г.

436 ин витро деца са се родили от началото на 2012 г.
Към момента 472 жени са бременни след успешно проведени процедури, а 2316 жени са получили заповеди за започване на ин витро до 30 юни. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

През първата половина на 2012 г. са се родили 436 деца след ин витро процедури, сочи статистиката на Център „Фонд за асистирана репродукция“, цитирана от Министерството на здравеопазването.

Към момента 472 жени са бременни след успешно проведени процедури, а 2316 жени са получили заповеди за започване на ин витро до 30 юни, предаде БГНЕС.

Осигурено е финансиране на 1523 процедури в 24-те лечебни заведения, с които Фондът има сключени договори.

Общо през периода Фондът за асистирана репродукция е одобрил 2255 заявления за първи, втори и трети опит, част от които са подадени в края на 2011 г.

В същото време през тази година постъпилите заявления от пациенти са 2085.

Изразходваните средства за дейността на Фонда от 1 януари до 30 юни са в размер на близо 6,5 млн. лв. През този период работата на Фонда е била проверявана 4 пъти.

С промени в Правилника на Фонда за асистирана репродукция от 8 юни 2012 г. срокът на валидност на заповедите за финансиране за ин витро процедурите беше увеличен от шест месеца на една година, посочват от здравното ведомство.

По този начин по-голям брой жени с репродуктивни проблеми получават шанс да имат свое дете.

Освен пациентките със злокачествени заболявания, с предимство при разглеждане на заявленията вече се ползват и жени, които имат други медицински причини.

Общественият съвет разглежда всеки конкретен случай след представяне на необходимата медицинска документация. С други промени в Правилника беше облекчен и административният ред за получаване на документите, които дават право на финансиране от Фонда за асистирана репродукция.

#Министерство на здравеопазването #бременност #ин витро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници