БХК: Безчинствата на ВСС ескалираха до невиждана агресия срещу съда

БХК: Безчинствата на ВСС ескалираха до невиждана агресия срещу съда
Съдии, адвокати и представители на НПО протестираха в подкрепа на Мирослава Тодорова пред сградата на ВСС в петък. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) възобнови искането си от лятото на 2011 г. членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) незабавно да подадат оставки.

От БХК припомнят, че миналата година над 1000 граждани са се включили в онлайн кампанията на БХК „Сбогом, ВСС“ с директно подадени искания до съвета да се саморазпусне, но тогава ВСС не напусна, предаде „Дневник“, цитирайки писмо на БХК до медиите.

„Днес, една година по-късно, безчинствата на този орган без връзка с реалността и базисната нравственост – скандалните назначения на председатели на съдилища, близки до вицепремиера Цветанов, за да е под контрол правораздаването, между много други - не само продължават, но ескалираха в невиждана пряка агресия срещу независимостта на съда и така срещу гражданството ни – с опита за обезглавяване на реформаторската общност вътре в съдебната система, докато тя прави избори за новия ВСС“, пишат от Българския хелзинкски комитет.

Според организацията с решението си да уволни председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова „ВСС нагледно показа, че е маша на правителството, което на цената на всичко пази статуквото. С обявената готовност да преразгледа решението си за уволнението, след като премиерът Борисов го критикува, ВСС за пореден път доказа, че е кукла на конци на управляващите“.

„След първия в българската история публичен съдийски протест време е цялото активно общество да се включи в искането за оставка на ВСС. Потребността да се освободим от този болестотворен орган и неговия вътрешно нездрав институционален модел е епохална“, отбелязват от организацията

Оттам призовават гражданите към действие – „поискайте сегашният състав на ВСС незабавно да се самоотстрани, за да спре да руши. Поискайте властта да реформира институционално ВСС из основи – не да го декорира фасадно, както досега. Ако не получим чуваемост, нека се мобилизираме на протести, като свободни граждани, които са суверен“, пишат още от БХК.

#БХК #Мирослава Тодорова #ВСС #дисциплинарно уволнение #Съюз на съдиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"