Член на ВСС: Не сме обсъждали случая „Тодорова“, той е приключен

Член на ВСС: Не сме обсъждали случая „Тодорова“, той е приключен
По-рано в понеделник ВСС заседава с една единствена точка - дисциплинарната практика по дела, за които са налагани наказания за забавени мотиви. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случаят с Мирослава Тодорова е приключен, обяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Божидар Сукнаров, който е и част от дисциплинарния състав, предложил уволнението на председателя на Съюза на съдиите.

Божидар Сукнаров обясни, че дори на извънредното си заседание в понеделник ВСС не се е занимавал с Мирослава Тодорова, предаде „Дневник".

„Случаят е приключен. Има решение, което подлежи на съдебен контрол," заяви Божидар Сукнаров.

Попитан дали съставът се е занимавал с това, че деянията по делата, за които Тодорова е наказана, са с над десетгодишна давност, а досъдебните производства по тях са продължили над седем години, Сукнаров отвърна с въпрос:

„А нека ви попитам, ако съдия Мирослава Тодорова си беше свършила работа, щеше ли забавянето в досъдебното производство да има значение. Говорим за конкретното поведение на един магистрат."

Според него едно дело може да престои в досъдебна фаза и 15 години, ако по него нищо не се върши.

„Това е проблем на съдебната системна, но е несериозно да го обсъждаме по телефона," заяви още Божидар Сукнаров пред „Дневник".

Попитан дали ВСС се е занимавал досега с дела, които са забавяни в досъдебна фаза, той заяви, че е имало такива случаи, но не си спомни колко са, а се сети само за един наказан следовател.

По-рано в понеделник ВСС заседава с една единствена точка - дисциплинарната практика по дела, за които са налагани наказания за забавени мотиви.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева свика заседанието с мотива, че проблемът за натовареността на магистратите и невъзможността им да напишат делата си в срок, е спешен.

#ВСС #Мирослава Тодорова #дисциплинарно уволнение #Съюз на съдиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"