Синдикати: Изравняването на пенсионната възраст да започне след 22 години

Синдикати: Изравняването на пенсионната възраст да започне след 22 години
Пламен Димитров припомни, че пенсионната реформа в страната е започнала през 1997 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изравняването на пенсионната възраст при мъжете и жените трябва да започне от 2037 г. за мъжете и от 2034 г. за жените, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Това той каза във връзка с препоръката на Европейската комисия за уеднаквяване на условията за пенсиониране на двата пола, предаде Дарик радио.

Димитров подчерта, че препоръката съдържа условие, според което трябва да се отчете пълният трудов стаж на лицето, което означава, че при мъжете трябва да се достигне новото изискване за 40 години стаж, а при жените – за 37 години стаж.

Пламен Димитров припомни, че пенсионната реформа в страната е започнала през 1997 година. Той допълни, че последно приетият осигурителен стаж за жените ще бъде стигнат през 2034 година, а за мъжете през 2037 година.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов предложи като вариант за изравняване възрастта от 63 години.

„Мъжете изчакват на 63 години да стигнат и жените дотам и след това ще видим какъв резултат ще даде това изравняване, защото много неща се говореха за еднаквия принос. Нека изравним на 63 и ще видим какво ще излезе“, каза Манолов и допълни, че ако резултатът е добър, може да се спре там.

#пенсионна възраст #Димитър Манолов #КТ „Подкрепа“ #Европейската комисия #КНСБ #Пламен Димитров #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »