Херман ван Ромпой говори с Плевнелиев, обезпокоен от атентата в Бургас

Херман ван Ромпой говори с Плевнелиев, обезпокоен от атентата в Бургас
Президентът на ЕС е бил категоричен, че Европейският съюз и България заедно ще накажат с цялата си сила и солидарност виновниците за организирането на варварския терористичен акт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев информира президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, че България работи с всички служби за бързо разкриване на организаторите на атентата в Бургас.

„Атентатът срещу туристите от Израел ни шокира със своята жестокост. Тази атака няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана“, заявил Плевнелиев в телефонен разговор с Херман ван Ромпой във връзка с терористичния акт на Летище „Сарафово“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава е подчертал, че това е първият подобен инцидент в историята на България и той ще бъде много внимателно анализиран.

„Българската външна политика е много балансирана, а страната ни е добър съсед и уважаван партньор, символ е на толерантност и на разбирателство и това прави подобен акт на жестокост още по-неприемлив“, подчертал президентът Плевнелиев.

Плевнелиев информирал президента на ЕС, че не е имало никакви сигнали за възможен терористичен акт, а профилът на атентатора го описва като интелигентен млад човек и типичен летовник в популярна за израелските туристи дестинация, каквато е България.

Само от началото на тази година около 260 хиляди израелски граждани са посетили България, припомнил Плевнелиев.

„Всичко това показва, че имаме нов, по-опасен тип тероризъм“, казал на свой ред Херман ван Ромпой. Той споделил, че само преди седмици е бил в Бургас и го е определил като спокоен и красив град с малко и уютно летище.

„Затова съм още по-шокиран от атентата“, посочил Ван Ромпой пред българския държавен глава.

Президентът на ЕС е бил категоричен, че Европейският съюз и България заедно ще накажат с цялата си сила и солидарност виновниците за организирането на варварския терористичен акт.

#тероризъм #Бургас #атентат #телефонен разговор #президент на Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"