Концесионерът на Пристанище Русе трябва да инвестира поне 7.4 млн. лв

Концесионерът на Пристанище Русе трябва да инвестира поне 7.4 млн. лв
Концесионерът дължи еднократно концесионно плащане от 150 000 лв. без ДДС по банков път, годишни концесионни плащания с фиксирана и променлива част. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бъдещият концесионер на Пристанище Русе-Запад се задължава да инвестира най-малко 7.409 млн. лева в порта за срока на концесията от 35 години, става ясно от стенограмата на министерското заседание в сряда.

Кабинетът одобри започването на процедурата по отдаването на съоръжението, което е част от Пристанище Русе, на частен инвеститор.

Концесионерът дължи еднократно концесионно плащане от 150 000 лв. без ДДС по банков път, годишни концесионни плащания с фиксирана и променлива част, обяснява пред колегите си транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от „Медиапул".

Променливата част на концесионната такса се състои от процент, определен съгласно офертата на участника в процедурата, но не по-малко от 3.5 на сто от ръста на брутните приходи.

Към него се прибавя и коефициент, измерен в евро/тон, определен съгласно офертата на участника в процедурата, но не по-малко от 0.2 евро на тон, умножен по нарастването на годишния товарооборот.

Концесионерът ще извърши инвестиции през първите шест години от срока на концесията в размер, не по-малък от 4 650 000 лв., а за срока на концесията не по-малък от 7 409 000 лв., допълва министър Московски.

Офертите на кандидатите ще се оценяват по следните критерии – инвестиционно предложение с относителна тежест 30%, бизнес предложение с относителна тежест 15%, предложение за фиксирана част на годишното концесионно плащане с относителна тежест 30% и предложение за променливата част на годишното концесионно плащане с относителна тежест 25%.

Пристанище Русе-Запад се намира в западната промишлена зона на града. На него се обработват насипни и генерални товари. То е специализирано преди всичко за обработка на генерални товари.

Площта на терминала е 118 396 кв. м. Има места за 10 кораба. Разполага с 11 крана с максимална товароподемност 5-20 тона.

#концесионер #Ивайло Московски #Министър на транспорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"