Изселници в Турция искат учители по български език за децата си

Изселници в Турция искат учители по български език за децата си
В първите години, когато се изселихме в Турция, бяхме обидени на режима и спряхме да говорим на децата на български, за което след време взехме да съжаляваме, обяснява Лютфи Йозгюр.
A A+ A++ A

Изселници от България в турския град Ялова търсят учители, които да преподават на децата им на книжовен български език.

Чрез БНТ председателят на изселническата организация Лютфи Йозгюр отправи искане към българските власти поне през летния сезон да бъдат организирани такива курсове.

Българските изселници в Ялова са между 8000 и 10 000. Повечето от тях са пристигнали през 1989 г. по време на „Голямата екскурзия“ заедно с малките си деца. Тогава хиляди български турци напуснаха родината си, прокудени от тоталитарния режим.

„Ние, изселниците, в първите години, когато се изселихме в Турция, бяхме обидени на режима и спряхме да говорим на децата на български, за което след време взехме да съжаляваме“, обяснява Лютфи Йозгюр.

Той дава пример със собствените си синове, които учат в Софийския университет, но са пристигнали в България, без да знаят нито една дума на български език.

Наложило се е цяла година да учат езика, за да започнат образованието си. Това не бива да се случва с децата, които сега растат, смятат изселниците.

„Тези родители искат да обучават децата си на български език, тези деца нямат вина за това, че не знаят български език... А защо искаме да ги обучаваме? Те носят български паспорти, български граждани са и имат правото да научат български език“, коментира Люфти Йозгюр.

В Ялова вече се строи Балканска къща, където ще се помещава културен център и където могат да се провеждат обучителните курсове.

През юни стана ясно, че изселнически организации готвят иск за обезщетения срещу България заради тормоза и насилието по време на Възродителния процес.

#Турция #изселници #български език #Възродителен процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"