Без конкуренция: „Главболгарстрой“ строи „Българския Лувър“ за 24 млн. лв.

Без конкуренция: „Главболгарстрой“ строи „Българския Лувър“ за 24 млн. лв.
Министърът на културата Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без конкуренция „Главболгарстрой“ спечели търга за изграждането на Националния музеен комплекс, известен като Българския Лувър.

Компанията на Симеон Пешов ще построи музея за близо 24 млн. лв., като цената е само с 490 хил. лева по-ниска от прогнозната, дадена от Министерството на културата, предаде „Медиапул“.

Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти на участниците. Въпреки че бяха подадени общо девет оферти, до отваряне на ценовото предложение беше допусната единствено „Главболгарстрой“.

Комисията за оценка на офертите отстрани всички останали осем кандидата в процедурата поради пропуски в тръжната документация или съдържанието на предложенията за изпълнение.

Останалите кандидати са ДЗЗД „Галчев – Енемона“, ДЗЗД „Музеен комплекс“, „Аргогруп Екзакт“ ООД, „Ерхарт“ ДЗЗД, Консорциум „Щрабаг НМК“, Обединение „НМК 2012“, Обединение „ГЕО НИМ 2012“, „Балканстрой“ АД.

Ценовата оферта на „Главболгарстрой“ е 23 999 999.91 лева с ДДС, при 392 156.86 лева непредвидени разходи без ДДС.

Предложението за изпълнение получи и максималните 40 точки. Прогнозната стойност на поръчката беше 20 490 903.86 лева, но без ДДС.

„Главболгарстрой“ предлага 10 месеца срок за изпълнение и гаранции 120 месеца за конструкции, 60 месеца за хидроизолации, 60 месеца за строително-монтажните работи, 60 месеца за инсталации и 24 месеца за асансьори.

До края на седмицата комисията ще излезе с решение, каза Татяна Цветанова, главен юрисконсулт в дирекция „Координация на програми и проекти“ в Министерството на културата.

Решението на комисията може да бъде оспорвано в срок от 10 календарни дни според Закона за обществените поръчки. Най-вероятно част от останалите кандидати ще обжалват.

Проектът за „Българския Лувър“ е на архитект Янко Апостолов. Той предвижда създаването на нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за съхранение на изкуство, реставрационни ателиета, административни офиси, конферентен център, както и нови обществени пространства и скулптурна градина с обща разгъната площ 20 830 кв.м.

Финансирането на обекта е със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“.

Неотдавна Столична община обяви за победител „Главболгарстрой“ в търга за кръстовището на две нива на Лъвов мост.

Компанията беше дала една от най-високите цени, но общината декласира останалите четирима кандидати, защото не са успели да защитят цената си. Този търг се обжалва от „Трейс“.

#Симеон Пешов #Трейс #Лъвов мост #Оперативна програма „Регионално развитие“ #Министерството на културата #Българския Лувър #Главболгарстрой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »