Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри
Janno Nivergall от Pixabay
A A+ A++ A

10% ог българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост до края на годината. 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна.

Намеренията за наемане на служители на 620-те анкетирани работодатели не се променят в сравнение с предишното тримесечие, но регистрират намаление от 3 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2017 г., показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г.

Работодателите във всички десет индустриални сектора очакват да увеличат нивата на заетост в периода октомври-декември, като най-силната нетна прогноза от 18% е отчетена в сектор "Производство", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с прогнози от съответно +14% и +12%.

Работодателите от сектора на строителството споделят най-слабите намерения за наемане с прогноза от +2%. В сравнение с предишното тримесечие най-големи подобрения на плановете за наемане на служители регистрират работодателите от сектор "Минно дело", който отчита най-значително увеличение от 11 процентни пункта, и от сектор "Електричество, газ и вода", където има ръст от 5 процентни пункта.

Работодателите от сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат повишение от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство" и "Търговия на едро и дребно" са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от публичния и социален сектор споделят по-слабите планове за наемане на служители с намаление от 2 процентни пункта.

Най-силен пазар на труда се очаква във Варна с нетна прогноза за заетостта от +17% - увеличение с три процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и на годишна база. Значителен ръст на заетостта се очаква и в Русе, където прогнозата е +13%, докато работодателите в Бургас споделят предпазлив оптимизъм относно плановете си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни перспективи за наемане с прогнози от съответно +8% и +7%.

В сравнение с предишното тримесечие прогнозите на работодателите от средно големите и малките предприятия се подобряват с 3 процентни пункта, докато работодателите от микропредприятията отчитат увеличение от 2 процентни пункта, а прогнозата на големите компании остава без промяна.

От ManpowerGroup отбелязват, че бизнесът продължава да изпитва огромни трудности да намери кадрите, от които има нужда. Затова, освен предлагането на по-гъвкави форми на заетост, за да запълнят свободните си позиции, препоръчват на работодателите да се фокусират върху повече обучения, за да създадат и отгледат таланти вътре в своите организации, както и да търсят персонал сред пенсионерите и хората с увреждания.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »